PRZYGOTOWANIE:
Spód Sernika:
Rozdrobnij ciastka przy pomocy blendera ręcznego.
Orzechy drobno posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy blendera.
Do stopionego, wystudzonego masła dodaj okruchy ciastek, orzechy, cukier puder i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Uzyskaną masę przenieś do formy sprężynowej i wyklep nią za pomocą łyżki dno formy.
Tak przygotowany spód sernika wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.
Masa Sernikowa:
Przed rozpoczęciem upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
W misce miksera stojącego lub w dużej misce za pomocą miksera ręcznego ubijaj ser, aż będzie lekki i puszysty. Ubijanie wykonuj przy średniej i niskiej prędkości.
Kontynuując ubijanie sera stopniowo, po trochu dodawaj cukier, aż składniki się dobrze połączą a uzyskana masa, uzyska kremową konsystencję.
Następnie dodaj całe jajka. UWAGA: jajka dodajemy pojedynczo, a po każdym dodanym jajku ubijamy masę tak, aby produkty się dobrze ze sobą połończyły
Zmieszaj skrobię kukurydzianą z mąką i dodaj do ciasta, ubij do pełnego połączenia. Uważaj, aby nie przesadzić z ubijaniem.
Dodaj ekstrakt waniliowy.
Dodaj śmietanę i dobrze ubij, zatrzymując się, aby zeskrobać ciasto z boków i spodu miski.
Wlej ciasto sernikowe do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Pieczenie sernika:
UWAGA: Sernik najlepiej jest upiec w kąpieli wodnej.
PS. Jeżeli nie wiecie, o co chodzi, to polecam Wam wpisać w wyszukiwarce np. Google hasło: kąpiel wodna sernika. Również na You Tube znajdziecie kilka filmików, które wyjaśnią Wam i pokarzą sposób takiego pieczenia ciasta.
Ciasto należy piec na środkowej półce piekarnika. Piekarnik powinien być rozgrzany do 170 stopni. Ciasto pieczemy przez godzinę i 15 minut.
Staraj się nie otwierać drzwi do piekarnika. Po 60 minutach sprawdź, czy sernik jest gotowy. Mały obszar pośrodku powinien lekko chybotać, a brzegi powinny być dmuchane i mieć jasny złoty brąz. Wygląda to tak, jakby ciasto oddychało.
Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostygnięcia w piekarniku na godzinę.
Po godzinie wyjmij sernik z piekarnika i umieść na stojaku chłodzącym na około 2 godziny, aż sernik ostygnie i można go przenieść do lodówki.
Smacznego 🙂