Appeltaart. Przepis na klasyczną holenderską szarlotkę

holenderska szarlotka

Apple Pie, Apple Kuchen, Torta di mela, Tarte aux pommes, Appeltaart, Szarlotka, czyli ciasto z jabłkami, które znane jest chyba na całym świecie i które uwielbiamy jeść w okresie jesienno-zimowym. 

Najstarszy odzyskany przepis pochodzi z angielskiej książki kucharskiej z 1381 roku. Nie do końca jednak wiadomo czy jest to przepis brytyjski, ale jedno jest pewne, receptura rozprzestrzeniła się na cały świat w najróżniejszych formach i ma ogrom fanów. 

Również w Holandii ciasto jest uwielbiane. Nie znam nikogo kto na pytanie: “Wil je een stuje appeltaart?” / Chcesz kawałek szarlotki? Odpowiedziałby nie, dziękuje. 

Najstarszy przepis na holenderski Appeltaart znajduje się w najstarszej książce kucharskiej  „een notabel boecxken van cokeryen” z 1514roku. Mimo iż znalazłam urywek tego przepisu gdzieś w internecie, to dzisiaj będziemy piec z przepisu nieco młodszego 😉

appeltaart oudste recept

PRZEPIS ZAWIERA JAJKA, WIĘC NIE JEST WEGAŃSKI!

Na samym dole macie ściągę produktów, które wykorzystaliśmy w przepisie. 

AKCESORIA:

  • okrągła forma sprężysta do pieczenia ciast (u mnie tortownica o średnicy 24 cm)
  • papier do pieczenia
  • folia kuchenna
  • wałek do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:

  • 350 gramów mąki (my użyliśmy mąki tortowej Basia)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 połówki wyparzonej cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 175 gramów cukru 
  • 1/2 jajka (wiem, że dziwnie to brzmi, ale drugą połówkę jeszcze wykorzystacie ;))
  • 250 gramów masła (temperatura pokojowa)

Składniki na wypełnienie ciasta/ nadzienie:

  • 125 gramów pasty migdałowej (ja pastę kupiłam pastę migdałową w holenderskim sklepie Albert Heijn), nie wiem, czy w polskich sklepach taka pasta jest łatwo dostępna, ale jeżeli nie to możecie spróbować przyrządzić taką pastę sami. Bardzo fajny przepis znajdziecie na blogu Słodkie Inspiracje, tutaj.
  • 1 jajko ubite
  • 5-6 dużych obranych i pokrojonych w półksiężyce lub średniej wielkości kostkę jabłek  (my w przepisie wykorzystaliśmy holenderską odmianę goudrenetten. Do ciasta najlepiej wybrać jabłka twarde i słodko-kwaśne najlepszym odpowiednikiem odmiany goudrenetten będzie odmiana antonówka lub szara renata).
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki waniliowego budyniu w proszku 
  • 2-4 łyżki cukru białego bądź brązowego 
  • 60 gramów ciemnych rodzynek

Składniki dodatkowe:

  • masło do natłuszczenia
  • 1/2 jajka do posmarowania wierzchu ciasta
  • 100 gramów dżemu morelowego do oblania ciasta (opcjonalnie, ale polecam to zrobić :)) Na moim zdjęciu ciasto jest bez dżemu, to dlatego, że w trakcie pieczenia mieliśmy gości, którzy z niecierpliwością czekali na ciasto, tak więc miałam bardzo ograniczony czas na fotografowanie haha

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść na spójne ciasto, ale nie ugniatać zbyt długo. Jak tylko uda Ci się uformować kule z ciasta, ciasto jest dobre! Uformowaną kulę z ciasta zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby je schłodzić.

Rozgrzej piekarnik do 180C

Formę sprężystą wysmarować masłem i wyłożyć dno papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować. Około 3/4 ciasta o grubości 4 milimetrów przeznaczyć do zakrycia spodu i boków formy sprężystej. Można to zrobić, najpierw rozwałkowując ciasto, a następnie przekładając je na tortownicę lub w prosty sposób: najpierw rozprowadzić ciasto po dnie, a następnie rozprowadzić palcem po bokach. Upewnij się, że forma sprężynowa jest dobrze pokryta ładną warstwą ciasta.

Pastę migdałową wymieszaj z jajkiem, aż będzie łatwo się rozsmarowywać i rozprowadź na dnie formy sprężystej. 

Włóż pokrojone wcześniej jabłka do miski i wymieszaj z cynamonem, budyniem w proszku i cukrem. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane, dodaj rodzynki i włóż nadzienie jabłkowe do formy. Przyciśnij dobrze nadzienie jabłkowe, to jest bardzo ważne. 

Z pozostałego ciasta (1/4 Twojej kuli), zrobić średniej szerokości paski i u ułożyć je w formie kraty na wierzch jabłkowego nadzienia.

Posmaruj ciasto jajkiem i piecz w 180 stopniach przez 65-80 minut na złoty kolor.

Jeśli Twój piekarnik ma funkcję “tylko grzanie dolne”, używaj jej na ostatnie 10 minut, aby spód był dobrze upieczony.

Jeśli wierzch ciasta robi się zbyt ciemny, przykryj go kawałkiem folii aluminiowej. 

Przed wyjęciem ciasta z formy pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.

 

OPCJONALNIE

Podgrzej dżem morelowy w rondlu (na małym ogniu ciągle mieszając, aby nie przypalić).

Schłodzone ciasto oblej ciepłym dżemem, aby uzyskać ładny połysk.

SPOSOBY PODANIA:

Szarlotkę możecie podać na ciepło i zimno, ja jestem fanką tego drugiego sposobu :). Idealnym dodatkiem do ciasta jest bita śmietana i np. lody waniliowe lub jeszcze lepiej cynamonowe. Myślę za następnym razem, jak będziemy piekli to pyszne ciasto, zrobimy również domowe lody cynamonowe, co wy na to? 

ŚCIĄGA PRODUKTÓW ZE SKLEPÓW W HOLANDII KTÓRE CHRIS UŻYŁ W PRZEPISIE:

Cukier biały

Cukierbrązowy

Budyń

Ekstrat waniliowy

Pasta migdałowa

Dżem z moreli

Dajcie znać, jeśli również postanowiliście spróbować upiec holenderski Appeltaart 🙂

Mocno pozdrawiam i życzę Wam pięknego dnia.

Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy. Spróbujcie np. sernik na sposób amerykański. Przepis znajdziecie w kategorii LIFESTYLE> PRZEPISY. Bądź klikając tutaj 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *