PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść na spójne ciasto, ale nie ugniatać zbyt długo. Jak tylko uda Ci się uformować kule z ciasta, ciasto jest dobre! Uformowaną kulę z ciasta zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby je schłodzić.
Rozgrzej piekarnik do 180C
Formę sprężystą wysmarować masłem i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować. Około 3/4 ciasta o grubości 4 milimetrów przeznaczyć do zakrycia spodu i boków formy sprężystej. Można to zrobić, najpierw rozwałkowując ciasto, a następnie przekładając je na tortownicę lub w prosty sposób: najpierw rozprowadzić ciasto po dnie, a następnie rozprowadzić palcem po bokach. Upewnij się, że forma sprężynowa jest dobrze pokryta ładną warstwą ciasta.
Pastę migdałową wymieszaj z jajkiem, aż będzie łatwo się rozsmarowywać i rozprowadź na dnie formy sprężystej.
Włóż pokrojone wcześniej jabłka do miski i wymieszaj z cynamonem, budyniem w proszku i cukrem. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane, dodaj rodzynki i włóż nadzienie jabłkowe do formy. Przyciśnij dobrze nadzienie jabłkowe, to jest bardzo ważne.
Z pozostałego ciasta (1/4 Twojej kuli), zrobić średniej szerokości paski i u ułożyć je w formie kraty na wierzch jabłkowego nadzienia.
Posmaruj ciasto jajkiem i piecz w 180 stopniach przez 65-80 minut na złoty kolor.
Jeśli Twój piekarnik ma funkcję “tylko grzanie dolne”, używaj jej na ostatnie 10 minut, aby spód był dobrze upieczony.
Jeśli wierzch ciasta robi się zbyt ciemny, przykryj go kawałkiem folii aluminiowej.
Przed wyjęciem ciasta z formy pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
OPCJONALNIE
Podgrzej dżem morelowy w rondlu (na małym ogniu ciągle mieszając, aby nie przypalić).
Schłodzone ciasto oblej ciepłym dżemem, aby uzyskać ładny połysk.