Niedaleko słynnej oazy Huacachina w Peru, w regionie Ica znajduje się Tacama – jedna z najbardziej niezwykłych winnic w Ameryce Południowej, która jest najstarszą winnicą nie tylko w Peru, ale i na całym kontynencie.
Historia Tacamy sięga początków czasów kolonialnych, kiedy hiszpańscy osadnicy sprowadzili do Peru pierwsze winorośle.
Od początku produkcja winnicy skupiała się na tradycyjnych winach oraz pisco – narodowym peruwiańskim alkoholu destylowanym z winogron. W kolejnych stuleciach Tacama zyskała status jednego z najlepszych producentów pisco, a także rozwinęła produkcję wykwintnych win, które zdobywają nagrody na międzynarodowych konkursach i są eksportowane na cały świat. Do dziś winnica jest symbolem peruwiańskiej tradycji i historii, która przyciąga miłośników wina z całego świata.
Co czyni winnicę Tacama wyjątkową?
Położenie Tacamy w pustynnych terenach regionu Ica daje winoroślom wyjątkowe warunki wzrostu. Zarówno słoneczna pogoda przez cały rok, jak i niskie opady sprzyjają rozwojowi słodkich i aromatycznych winogron, które podnoszą jakoś pisco i win. Winnica słynie z produkcji wysokiej jakości pisco, a także win takich jak: Malbec, Cabernet Sauvignon czy Tannat. Degustacja w Tacamie to wyjątkowa okazja do spróbowania peruwiańskich smaków, a także do poznania różnic między poszczególnymi rodzajami pisco, które produkowane jest w wielu odmianach, w zależności od typu winogron.
Tacama oferuje zwiedzanie winnicy z przewodnikiem, który opowiada o historii miejsca i procesie produkcji. Podczas zwiedzania mieliśmy okazję poznać każdy etap wytwarzania pisco, a także wziąć udział w degustacji czystego pisco oraz win.
Zwiedzanie Tacamy było dla nas doskonałą okazją, aby poznać i zrozumieć, jak różne procesy wpływają na finalny smak i aromat trunków. Dodatkowo miejsce to zaskoczyło nas swoim pięknym otoczeniem. Winiarnia otoczona jest malowniczymi winnicami, a budynki mają styl kolonialny, co tworzy wyjątkowy klimat i fajne tło do zdjęć.
Fotorelacja z wizyty w najstarszej winnicy Peru
Pierwsze kroki we wnętrzach winnicy – chłodne, kamienne ściany ozdobione obrazami i malunkami, które odpowiadają ducha tego miejsca i opowiadają historię i tradycje Tacamy.
Ogromne, drewniane beczki, gdzie dojrzewają najlepsze wina Tacamy. Ich imponujace rozmiary nadają przestrzeni wyjątkowego klimatu.
Ponoć dobre wino to poezja zamknięta w butelce
Degustacja. Smak Peru zawarty w kieliszku
Miejsce, gdzie każda maszyna kryje w sobie techniki dawnego winiarstwa
Uroczy kościółek w winnicy. Część historii, a zarazem miejsce refleksji
Budynki z czasów kolonialnych otoczone piękną zielenią. Prawdziwa oaza spokoju
Pisco mnie w sobie nie rozkochało, ale urok tego miejsca … oczywiście, że tak
Fontanna w centralnej części winnicy. Bijące serce Toscany
Krok za krokiem w kierunku wspaniałych widoków
Kolejne zdjęcia to widoki z tarasu. Rozległe pola winorośli rozciągające się po horyzont na tle malowniczych gór
Symbol Toscany. Stylowy dzwon na wieży jednego z budynków.
Przystojniak na wakacjach 😀
Czerwona fasada każdej budowli winiarni, błękitne niebo i soczysta zieleń to zdecydowanie genialny przepis na piękne zdjęcia z tego miejsca.
I na koniec lunch na świeżym powietrzu, wśród zieleni. Lokalne przysmaki z kieliszkiem najlepszego wina winnicy to idealne połączenie smaków i atmosfery.
TEN WPIS JEST CZĘŚCIĄ SERII POSTÓW NASZEJ PODRÓŻY PO PERU KTÓRĄ ODBYLIŚMY W 2022 ROKU
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.OkNo